Csőtörés bemérése modern technikával

Csőtörés bemérése modern technikával

Akár kertes házban, akár társasházban, új építésűben vagy régiben lakunk óhatatlanul előfordulhat, hogy vízvezeték-szerelő szakemberre lesz szükségünk. Csőtörés, szivárgás, vízvezeték-, csaptelep-, szifon- , kád- wc tartálycsere, új vízcsatlakozó a mosógépnek, vízmérő a kerticsapra, dugulás elhárítása, új radiátor felszerelése, vízszerelés teljeskörű kivitelezése mind egy a lehetséges munkák közül.

Napjainkban egyre kevesebben vannak akik önállóan vállalkoznának a fenti munkák kivitelezésére. Ez nem meglepő, hisz a vízszereléssel, vízvezetékcserével, kapcsolatos technika sokat fejlődött mind a felhasznált anyagok, mind a szakmai technológia területén. A szakma fejlődését jól érzékelteti, hogy míg 20-30 évvel ezelőtt, lakásunk egész burkoltának a feltörésére is szükség lehetett egy szivárgás megtalálásához, addig a 21. század eszközeivel már csak a sérült szakaszon kell bontanunk.

Ha törik, ha szivárog

A csőtörést könnyebb észrevenni, mert egyértelmű jelei vannak: nagy sugárban ömlik a víz, kisebb méretű tó van a lakásunkban, rosszabb esetben a szomszédunk lakásában is víz csordogál.

A szivárgásnak, csőrepedésnek ezzel ellentétben, nincsenek egyértelmű tünetei, de az alábbi jelenségek esetén jó mesteremberhez fordulni:

 • 1. folyamatosan csöpögő csap,
 • 2. padlónkon, falunkon visszatérő vízfolt, vizesedés van,
 • 3. annak ellenére forog a vízóránk, hogy az összes csapot elzártuk, nem mosunk, mosogatunk, locsolunk,
 • 4. lakásunkban csatornaszagot érzünk,
 • 5. gyakran tapasztalunk alacsony víznyomást,
 • 6. a lakásban élők számához viszonyítva túl magas a vízszámlánk.

Repedés, törés felderítése

Az eltört vagy megrepedt vízcső helyének pontos meghatározása ma már műszeres megkereséssel történik, mely gyors és pénztárcakímélő megoldás. A hiba jellegéből, helyéből adódóan a következő eszközöket használják:

 • 1. elektroakusztikus hibakereső műszer, mely a szivárgó víz által keltett hanghullámok segítségével találja meg a hibás vezetékszakaszt,
 • 2. korrelációs csőtörés bemérésnél a vízvezeték két végére elhelyezett érzékelők azonosítják be a repedés területét,
 • 3. a jelzőgázos vizsgálatot, kis vízveszteségű fűtés- és vízrendszerek valamint rejtett szivárgások bemérése használják. A vizsgált vezetékszakaszt ipari jelzőgázzal való feltöltése után, szenzorok segítségével pontosan behatárolható a gáz szivárgásának, így a cső repedésének helye is.
 • 4. a nyomvonal meghatározás már meglévő víz- gáz- csatornarendszerek helyének feltérképezésére jó megoldás. Ez lakásfelújítás esetén lehet hasznos, így elkerülhető padló- és falbontáskor a vezetékek, csövek megsértése.

A fenti módszerekkel a csőtörések 2-8 óra alatt bemérhetők, így a vízvezetékek cseréje akár egy napon belül megtörténhet.

A csőtörés fő okai

A leggyakoribb okok között említhetjük a csövek, szerelvények életkorát és a korróziót. A 30-50 éves rendszereknél, ha a lakás felújítása során nem került sor a vízvezetékek cseréjére, könnyen szembetalálhatjuk magunkat a csőtörés problémájával.

Szintén gyakran vezet hibához a vízvezeték-szerelés házilagos kivitelezése. A netről letölthető információk, online kurzusok, valamint a modern, például ötrétegű vezetékek birtokában már sokan érzik magukban az affinitást, hogy a vízvezeték-szerelő munkadíját megspórolandóan maguk vágjanak bele a munkába.

További hibaforrások lehetnek az olcsó, nem megfelelő minőségű csövek, anyagok használata, a vezetékek rossz méretre vágása, tömítése, külső szigetelés hiánya, valamint a fák, bokrok erős gyökérzete is megrepesztheti a vezetéket.

Azonnali teendők csőtöréskor:

 • 1. elzárni a víz főcsapját,
 • 2. áramtalanítás, ha a víz bekerülhet az elektromos hálózatba,
 • 3. hívjunk vízvezeték-szerelőt vagy amennyiben biztosításunkhoz vészhelyzeti asszisztens szolgáltatás tartozik az ő telefonszámukat,
 • 4. jelentsük be a kárt a biztosítónknál.