Csőtörés elhárítás – árak és szolgáltatók

Csőtörés elhárítás – árak és szolgáltatók

Csőtörés esetén, a csőtörés elhárításának mielőbbi megkezdése a legtöbbször kulcsfontosságú, hiszen minden köbméter elfolyt vízzel súlyos pénzeket veszíthetünk. Amikor céget keresünk a javítási munkálatokhoz, fontos kiválasztási szempont kell legyen a gyors reakcióidő. Nem minden esetben lehet könnyen megállapítani, hogy pontosan melyik csőszakasszal van a probléma. Ilyenkor a csőtörés elhárítása műszeres beméréssel kezdődik. Többfajta eszköz is létezik a különböző bemérési munkálatok segítésére, így a felszereltség is egy fontos szempont a megfelelő szakember keresésekor.

Csőtörés bemérés műszerekkel

Rosszabb esetben a víz valamely - a falban, vagy a földben haladó csőszakaszból - szivárog, így a vízszivárgás helyének pontos megállapítása jelentős bontás nélkül csak megfelelő műszerek segítségével lehetséges. Az ilyen típusú csőtörés sokáig láthatatlan tud maradni, belülről, alulról áztatva a lakás vagy társasház falait.

A belülről nedves falakban különböző penész vagy gombatenyészetek jelenhetnek meg, melyek különböző módon negatív hatással lehetnek az ottlakók egészségére. Sokan nem is gondolnák, hogy különböző légúti tűnetek, szénanátha vagy egyéb bőrbetegségek okozója is lehet egy a falban rejtőző csőrepedés.

A nem látható csőtörés helyének meghatározásához használt egyik módszer, az ún. korrelációs bemérés. A vizsgált csőszakaszra, vagy az azzal kapcsolatban lévő szerelvényekre érzékelőket helyeznek, melyek a víz által generált zajt rádiófrekvencián egy központi vevőegység felé továbbítanak. A műszer megfelelő paraméterezést követően képes kiszámolni, hogy a hiba a csőszakaszon pontosan hova esik.

Egy másik módszer, a jelzőgázos vizsgálat használható azokban az esetekben, ahol az előbbi megoldás nem lenne megfelelően hatékony. A módszert leginkább az épületen belüli, apróbb hibahelyek feltárásához használják. A bemérés hidrogén-nitrogén jelzőgáz segítségével történik, gyakorlatilag a rendszerből kiszökő gáz jelzi a meghibásodás helyét.

Csőtörés javítás – árak

A csőtörés elhárítás a legtöbb esetben nem egy fix áras szolgáltatás, hiszen rengeteg függ a meghibásodás helyzetétől, kell-e bontani valamint, hogy a helyreállítás is benne van-e az árban. A szolgáltatók ezért általában egy –tól összeget szoktak feltűntetni, konkrét ajánlatot csak a részletek ismeretében tesznek. A műszeres bemérés általában 25.000 Ft-nál szokott kezdődni, bonyolultabb esetekben ez jelentősen megemelkedhet. Bármennyire is költségesnek tűnhet a javítás, halogatni ettől függetlenül nem érdemes, hiszen a folyamatosan elszökő víz is magas vízszámlát tud produkálni.

Csatornázási szerelvények

A legismertebb csatornázási szerelvény a bűzelzáró, más néven vízzár vagy szifon. Ez a berendezési tárgyat (mosdó, falikút stb.) és a lefolyócső közé építik, rajta keresztül a szennyvíz és bizonyos megengedett esetekben, a darabos szenny is akadálytalanul halad át, viszont a csatornában keletkező gázok nem tudnak visszajutni az ember által használt helyiségekbe. A bűzelzáró elvi megoldása szerint a lefolyó végpontja és a csatorna közé vízzárat képez (ez esetleg magába a berendezési tárgyba van beépítve).

A vízzsáknak olyan keresztmetszetűnek kell lennie, hogy az elvezetendő szennyet átengedje, de amellett a csatornahálózatban keletkező kisebb nyomásingadozás a vízzárat alkotó vizet ne tudja leszívni. A bűzelzárónak legismertebb, egyben legrégibb típusa az S szifon. Ez a típus a munkahelyen is előállítható csőből hajlítva, de idomdarabokból is készíthető. Vízzsáknak a szifon U alakú görbületét, vízgátnak pedig a szifonban levő vízoszlopnak azt a részét nevezik, amely a csatornában keletkező nyomásingadozást felfogja.

A vízzsákban mindig marad víz, de a vizsgálat a rosszul szellőztetett ejtőcsőben, a vízdugó nyomán keletkező légritka tér (vákuum) leszívhatja, ezért a vízgát magassága 60 mm-nél kisebb nem lehet. A WC-vízgát magassága 50 mm, kézmosóké 45 mm. A bűzelzárót szerkezetileg úgy kell kialakítani, hogy visszatartsa a csatornába kerülő nagyobb méretű vagy szilárd szennyeződéseket is, mert ezek a csatornahálózatban dugulást okoznak. A fennmaradt szennyet a tisztítónyíláson át lehet eltávolítani.

Igényesebb berendezési tárgyakhoz S bűzelzáró helyett búra bűzelzárót használnak. A buraszifon több darabra szétszedhető, ezért egyszerűen tisztítható. Luxus kivitelben sárgarézből nikkelezve vagy krómozva készül. A legdrágább kivitelben a leeresztő szelep dugóját egy kar emeli ki, amelyet a mosdó-csaptelepről lehet mozgatni (vidázs). A buraszifon a mosdóba, bidébe beépített leeresztőszelephez csatlakozik. A leeresztőszelep anyaga sárgaréz vagy fehér műanyag, ellenanyával rögzítik a berendezési tárgyakhoz. A leeresztőnyílást műanyag vagy bakelit dugó zárja.

PVC-ből vagy ólomból a buraszifonhoz hasonló, de szét nem szedhető körteszifont gyártanak. A szenny ezekből is tisztítónyílásokon távolítható el. A mosogatókhoz a buraszifonnál jóval nagyobb vízterű bűzelzárókat, zsírfogókat készítenek sárgarézből (nikkelezve), ólomból, esetleg vasból. Kétmedencés mosogatóhoz, kétágú zsírfogó készül. A zsírfogónak külön feladata – a bűzelzáráson kívül -, hogy nagy felületeivel lehetőséget biztosítson a mosogatólével érkező zsír kicsapódására, megakadályozva a zsírnak a csővezetékbe való lerakódását és ezáltal a dugulást.