Elromlott a mosógépem. Mit csináljak?

Elromlott a mosógépem. Mit csináljak?

Elromlott készülékünk javíttatását érdemes gyakorlott mosógépszerelőre bízni, azonban nem árt, ha mindenekelőtt tisztában vagyunk néhány hasznos információval.

Napjaink egyik leggyakoribb problémája

Sajnos nap mint nap találkozhatunk meghibásodott háztartási eszközök eseteivel. Ha elhanyagoljuk a rendszeres állapotfelmérést, karbantartást, az könnyen vezethet akár végzetes károkhoz is – legrosszabb esetben, az eszköz használhatatlanságához. Ilyenkor ne essünk neki a javításnak saját kezűleg, mert talán többet ártunk vele, mint használunk, azonban jobb esetben még tud segíteni rajta egy szerelő.

Fürdőszobánk például dúskál elektronikai cikkekben – hajszárító, hajformázó, elektromos borotva, ám a legjelentősebb talán a mosógép. Számtalan féleképpen meghibásodhat egy mosógép. Van, hogy rajtunk kívül álló okból történik, például egy elektronikai zárlat is járhat súlyos következményekkel. De sokszor a mi figyelmetlenségünk az oka ennek, és hogy nem bántunk elég óvatosan, elővigyázatosan vele. Ezek közül a leggyakoribbak a következők.

Mire ügyeljünk mosógép-tulajdonosként?

Ha túl sok mosóport teszünk az adagolóba. Nem véletlenül van feltüntetve, mekkora ruhamennyiséghez mennyi mosóport kell használni. Ha abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy a több tisztítószer még tisztább, még illatosabb ruhákat varázsol, azzal – a jó szándék ellenére is - komoly károkat okozhatunk. A mosópor egy része ugyanis így már nem a dobba kerül, a ruhák közé, és az adagoló falán összegyűlik, idővel a vízkő megkeményíti, és ha nem észleljük időben, olyannyira felhalmozódhat a mosógép belsejében ez a kemény anyag, hogy a végén már teljesen elzárja a mosópor útját. (Ezt a problémát azzal is ki tudjuk küszöbölni, hogyha por állagú helyett elkezdünk folyékony mosószert használni.)

Egy másik gyakori probléma, amivel a mosógépszerelők gyakran találkoznak, az a mosógép alján fellépő szivárgás. Hogy ennek mi lehet az oka, azt kicsit bonyolultabb kideríteni, hiszen tulajdonképpen „bármi” előidézheti – vagyis itt mindenképp szükség lesz szakértő szemekre. Előfordulhat az, hogy szivárog a leeresztő-szivattyú, a szivattyúszűrő, az üsttömítés, a belső tömlő, az, hogy megsérült a kifolyócső, hogy a fűtőszál-tömítés elhasználódik, cserélésre szorul, hogy túl magas víznyomás vagy például hogy sérült a mosószer-tartó.

Bármely fent említett problémával is állunk szemben, egy szakképzett vidéki vagy budapesti mosógépszerelőnek nem okozhat gondot a hiba diagnosztizálása. A mosógép javítás ugyan sokunk számára olyan feladatnak tűnik, amelyet egy kis utána olvasással bárki el tud látni, ám nem mindig célravezető az, ha mi próbáljuk orvosolni az elektronikai cikkek „betegségeit”, vagy – nőként -ismerőseink férfitagjaira bízzuk a feladatot. A képzettség és a tapasztalat tehát ezen a területen is értékes képességek.

Ha súlyosabb a probléma: szerviz

Ha tehát a probléma felismerése megtörtént, el kell dönteni, hogy a mosógép megjavítható-e a helyszínen, avagy el kell vinni szervizbe. A mosógép szervizelés egy megbízható módja a javíttatásnak, illetve a garancia lejárta előtt ingyenesen vehető igénybe. Visszajelzések és számadatok alapján azt mondhatjuk, hogy az Indesit márkájú mosógépek szervizelésével foglalkoznak a legtöbbet, ez a leggyakrabban szervizbe kerülő márka. Ez persze nem von le a márka értékéből, valószínű az lehet a jelenség oka, hogy a magyar háztartások túlnyomó része ezt a típusú mosógépet használja otthonában.