Mire is jó a szauna?

Mire is jó a szauna?

A szauna áldásos hatása, hogy nem csak testi, de szellemi felfrissülést is biztosít a relaxáción keresztül. Sokan tudják, hogy Finnországból ered, közel kétezer éves hagyomány. Az ország ma is vezető szerepet tölt be a szaunázáshoz kapcsolódó termékek piacán, illetve a szauna kultúra népszerűsítésében.

Sokan minden edzés után beszaladnak egy rövid időre az edzőterem szaunájába, mások csak szabályos szauna szeánszokon vesznek részt. Bármelyik utat is választják, a kikapcsolódás biztosított. A finnek szerint nem szabad szabályokhoz kötnünk magunkat a relaxáció során: ha bent melegünk van, menjünk ki, ha kint fázunk, menjünk be. A finnek átlagosan hetente egy-két alkalommal szaunáznak, csaknem minden házban és lakásban található szauna. Nálunk ennyire nem ideális a helyzet, de azért túl sokat nekünk sem kell keresgélnünk, ha szaunázni szeretnénk. Persze nincs olyan szerencsénk, hogy a szaunából kijőve egy hűvös vizű tóban van lehetőségünk megmártózni.

Milyen típusú szaunák léteznek?

A finn szauna a hagyományos, szaunakályhával ellátott, 90 fok körüli hőmérsékletű fakabin, az infraszauna pedig a modern kor terméke, itt infrapanelek sugározzák az infrasugarakat, melyek a testbe behatolva belülről kifelé melegítik azt. Lényegesen alacsonyabb, 40-55 fok körüli a hőmérséklet benne, ami miatt sokan jobban kedvelik, mint hagyományos változatát.

A típuson túl a szaunák méretében is nagy különbségek lehetnek, a legkisebb szauna egy személyes, az óriásiak 150 fő körüliek is lehetnek. A nagyobb méretűek esetében általában többszintű padsort alakítanak ki, így használóik edzettségüknek megfelelően választhatnak a különböző hőmérsékletű magasságok közül.

Mire is jó a szauna?

A szauna legismertebb egészségügyi hatása a méregtelenítés. Az izzadás révén a sejtekben felhalmozódott salakanyagok távoznak, így lesz bőrünk szebb kinézetű, tisztább, puhább és egészségesebb is. Az anyagcserénk serkentésével rengeteg kalóriától is megszabadulhatunk, élénkül keringési rendszerünk, védekezőképességünk, immunrendszerünk. Ízületi panaszok, reumás fájdalmak esetén is nagyon jótékony a szaunázás, emellett nyugtatólag hat, lazít és regenerál.

Ha gyakran vagyunk betegek, fáradékonyak vagyunk, vagy egyszerűen csak nem tudunk aludni, érdemes rendszeresen beiktatnunk a szaunázást mindennapjainkba, hamarosan megszűnnek problémáink. A hideg-meleg hatás segít szervezetünk rugalmasságának növelésében is, a jobb alkalmazkodással edzettek és relaxáltak lehetünk.

A szauna jótékony hatását tovább fokozhatjuk, ha a szaunázást követően még egy masszázsra is benevezünk. Így biztosan tökéletesen ellazulunk, a masszőr pedig még a különösen beállt csomókat is könnyedén ki tudja masszírozni testünkből. Jótékony lehet az is, ha az utolsó szaunakört követően gyümölcslevet, vagy gyógyteát kortyolgatunk.

A szaunázás ellenjavallatai

Protézisekkel nem szabad szaunázni, lázas állapotban sem, illetve magas vérnyomással, szívproblémákkal mindenképpen ki kell kérni előzetesen háziorvosunk véleményét. Terhesség esetén is ez az eljárás és menstruáció idején is jobb, ha elkerüljük a szaunát.

Szaunázás után sose sajnáljuk az időt a pihenésre, ilyenkor szervezetünknek folyadékra és nyugalomra van szüksége. Szokás sós ételeket is fogyasztani, melyekkel pótolhatjuk az izzadással elveszített sótartalmat is.