A villanyszerelés nem játék

A villanyszerelés nem játék

Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy az árammal nem lehet játszani, mert nagyon könnyen akár halálos áramütést is szenvedhetünk. Erről a lakásfelújítás során sokan hajlamosak megfelejtkezni, és saját maguk állnak neki a villanyszerelésnek, ami akár végzetes is lehet.

Alapvető tudnivalók a villanyszerelésről

A villanyszerelés veszélyes üzemnek számít, megfelelő védőfelszerelés és szaktudás szükséges hozzá. Villanyszerelő sokféle lehet, sokféle specializáció létezik. Egész más tudásra van szüksége annak, aki nagyfeszültségű hálózatokkal foglalkozik, mint annak, aki fogyasztásmérő helyet alakít ki, konnektorokat és lámpákat szerel otthonunkba, épületinformatikai vezetékhálózatot szerel, villamos berendezést szerel be, illetve javít. Fontos, hogy mindig azt a villanyszerelő szakembert keressük meg, aki az éppen aktuális feladatban jártas.

Ellenőrizzük a villanyszerelőt

A villanyszerelési munkálatokat rengeteg szabvány szabályozza. Ezek időről időre változnak, korszerűsödnek. Ami tíz éve még bevett szokásnak számított a szakmában és megfelelt minden szabványnak, ma már lehet, hogy balesetveszélyesnek minősülne és nem menne át egy műszaki ellenőr vizsgálatán. Mivel a villanyszerelési munkák hibái halált okozó áramütést vagy tüzet is okozhatnak, nem szabad lazán vennünk az előírásokat, mindig ügyeljünk arra, hogy szakképzett és regisztrációval is rendelkező villanyszerelő mestert hívjunk.

A szakképesítések nagyon beszédes névvel bírnak, így magunk is meg tudjuk állapítani belőlük, hogy az adott villanyszerelő tanulta-e egyáltalán a nálunk szükséges ismereteket, az online is ellenőrizhető regisztráció pedig biztosít minket arról, hogy a szakképesítése megszerzését követően legalább öt évi gyakorlatot szerzett és három évenként résztvett a szükséges továbbképzéseken. Így már megnyugodhatunk, hogy nem egy mekkmestert engedünk otthonunkba.

Mik a leggyakoribb villanyszerelési feladatok?

A legnagyobb villanyszerelési feladat egy újonnan épülő ház, lakás teljeskörű villanyszerelése. Ilyenkor az elektromos hálózatra történő csatlakozástól egészen a világítótestek beszereléséig minden a villanyszerelő feladata. Hasonló a helyzet a ház vagy lakás felújításakor is, ekkor azonban általában egy állapotfelmérés előzi meg a folyamatot, amikor a villanyszerelő felméri a régi hálózat állapotát, a falban futó vezetékek elhasználtságát, veszélyességét.

Erre akár akkor is szükségünk lehet, ha például új tűzhelyet szeretnénk beszereltetni és kiderül, hogy több fázisra van szükségünk üzemeltetéséhez, vagy a meglévő vezetékek terhelhetősége túlzottan alacsony, így az áramvédő kapcsoló állandóan lekapcsol.

Gyakori még, hogy otthonunkat átrendezve egyszerűen máshová szeretnénk tenni a kapcsolókat és konnektorokat, vagy a korábbi mennyezeti világítótestek helyett inkább csillárt szeretnénk feltenni, vagy a folyosón alternatív kapcsolót szeretnénk használni. A házimozi rendszer beszerelésénél is hasznos lehet, ha villanyszerelőt hívunk, így nem kell majd az össze-vissza lógó vezetékek látványával együttélnünk és a szükséges védelmet is be tudja építeni készülékeink védelme érdekében.