Vízszerelés a fürdőszobában

Vízszerelés a fürdőszobában

Csöpögő, nem megfelelően működő csapok cseréjekor, mosógép bekötésekor vagy fürdőszoba felújításakor is szükség lehet szakszerű vízszerelésre. Nehéz az eligazodás a sok szolgáltató cég között, hogyan döntsük el, hogy kiben bízhatunk és ki lesz az, aki kontár munkájával inkább több kárt okoz, mint hasznot.

Vízvezeték szerelő szakemberek kompetenciája

Mielőtt belemennénk a különböző lehetséges feladatokban, nézzük meg, hogy mik is azok a tevékenységek, amiknél vízszerelőt érdemes hívni. A legtipikusabb fürdőszobával kapcsolatos vízszerelési feladatok a csapok és csaptelepek bekötése és javítása, WC tartály szerelése, mosdók és zuhanyzók bekötése, csőtörés javítás, valamint természetesen a különböző dugulások elhárítása.

Sok vízszereléssel foglalkozó cég vállal komplett kivitelezést is, lakások vagy családi házak teljes vízvezeték rendszerének megtervezését és kivitelezését is. Előfordul, főleg régi építésű társasházak esetén, hogy a lakásba több felszálló ágon érkezik a víz, a felújítás során viszont célszerű ezeket egyszerűsíteni, a felesleges ágakat felhagyni. Ilyen esetben vízterv készítés szükséges. A vízterv jóváhagyása elég sok adminisztratív ügyintézéssel is jár a vízművek felé, így a vízszerelő cég vagy vállalkozó kiválasztásakor ez is szempont lehet.

Fürdőszobával kapcsolatos vízszerelési munkák

Akár új vizes helység, akár már meglévő fürdőszoba felújítása is a feladat, a mosdó, a kád vagy zuhanykabin bekötése, a WC csésze és WC tartály beszerelése, vízcsapok és csaptelepek felszerelése általában része az elvégzendő vízszerelési munkáknak. A kád bekötésekor figyelni kell arra, hogy a vízszerelő és a burkoló együttműködve dolgozzanak. A lefolyók bekötésekor a csőrendszernek megfelelő szögben kell süllyedni, máskülönben később könnyen előfordulhat dugulás. A régi, sok esetben ólom csőszakaszokat szakszerűen kell lezárni, ezek könnyen törnek, így fokozott figyelem szükséges.

Csőtörés bemérés és elhárítás

Még a legszakszerűbben szerelt vízvezeték rendszerek vagy fűtési rendszerek esetén is előfordul, hogy a burkolatok alatt húzódó csövek megrepednek, eltörnek és a víz szivárogni kezd. A burkolat megbontását minimalizálni kell, ezért ilyenkor jelzőgázos csőtörés bemérést szoktak alkalmazni, ami a csőrendszerbe juttatott gáz segítségével megmutatja a repedés pontos helyét. A csőtörés helyének meghatározása után, kezdődhet a csőtörés javítása.

Zsírfogók alkalmazása

Üzemi konyhákban, vendéglőkben, padlóba beépített öntöttvas zsírfogókat alkalmaznak, amelyekből, a fedő eltávolítása után a beépített edénnyel kell a zsiradékot kiemelni. A zsírfogó kitisztítása után a fedőt csavarokkal rögzítve kell újra visszahelyezni.

zsírfogó

A zsírfogókat úgy méretezik, hogy másodpercenként 1 liter hozzáfolyó szennyvízre 0,3-0,8 m2 zsírfogó felület jusson. Ahol ezt az igényt az öntöttvas zsírfogó nem tudja kielégíteni, épített zsírfogót használnak. Elvben ezek nem térnek el a már ismert zsírfogóktól. Lényegük – az alaktól függetlenül -, hogy elég időt biztosítsanak az átáramló szennyvízben levő zsiradékszemcsék felemelkedésére. A víz színére emelkedő zsírréteg eltávozását pedig különféle kötényfalakkal, Té-csővel stb. akadályozzák meg.

A vízsebesség csökkenésének velejárója, a zsír kiválásán kívül az is, hogy a víznél nagyobb fajsúlyú anyagok lerakódnak a zsírfogó fenekén, ezért ezt a berendezést rendszeresen tisztítani kell.

Padlóba épített bűzelzáró

A fürdőszobák fontos szerelvénye az öntöttvas padló-bűzelzáró, másnéven Szuez szifon. A padlóba helyezhető bűzelzárók, amelyek egyúttal a padlóra folyt víz befogadására is alkalmasak, öntöttvasból, kis építési magassággal készülnek, hogy a födémbe könnyen behelyezhetők legyenek.

zsírfogó

A Szuez szifonok 1, 2 és 3 ággal készülnek. Az egyágú szifont padló-víztelenítésre vagy szabadon álló kád leeresztőszelep alá lehet használni. A csonkjához műanyag (PVC csőhöz) vagy sárgaréz (ólomcsőhöz) szívóval lehet a lefolyócsövet csatlakoztatni. A kétágú (egy beömlő- és egy elfolyóág) öntöttvas padló-bűzelzáró legtöbbször beépített kádak bűzelzárójaként használják. Ilyenkor a kádtól távolabb a padlóba helyezik el és így összegyűjti a fürdőszoba padlójára kerülő vizet. Vizelde szifonjaként is használható.

A háromágú (két beömlő- és egy elfolyóág) szifont általában vizeldeszifonként használják. A padlószintnél mélyebben elhelyezett szifon fölé rendszerint nikkelezett padlórács kerül. A modern épületek födémszerkezetében nincs lefolyóvezetékek elhelyezésére lehetőség, ezért olyan idomokból készült padló feletti bűzelzárót alakítottak ki, amelytől a falban levő lefolyóvezetékhez lehet csatlakozni és a tisztítócsavar is a padló felett van.

A fürdőszoba padlójának víztelenítésére ez esetben nincs lehetőség, de a gyakorlat azt mutatja, hogy erre csak egészen ritka esetben van szükség. A legújabb padló feletti szifonok már a mosógép levezető csöve számára is biztosítanak csatlakozási helyet.

Vannak helyiségek (pl. mosókonyha), amelynek a padlóját feltétlenül vízteleníteni kell, de gondoskodni kell a belső udvar vagy a lapostető víztelenítéséről is. Erre a célra különböző öntöttvas szerelvények készültek. Ezek körül a legegyszerűbb az ún. csatornatönk. Ez négyzetalaprajzú, belül felálló peremű nyílással (vízgáttal) kialakított öntöttvas doboz, melynél a külső és a belső dobozfal közé nyúló fedél alakítja ki a bűzelzárót.