WC tartály szerelés, javítás

WC tartály szerelés, javítás

Egy WC esztétikája ugyanolyan fontos, mint hogy megfelelőképpen működjön. A kettős öblítési funkció pedig a víztakarékosságban segít. Legyen az bármilyen márkájú, mindegyik meghibásodhat. A javítások nagy része saját magunk által is elvégezhetők, kevesebb költséggel a kisebb alkatrészek cserélhetők.

Falsík mögé rejtett WC tartály

Felújítások, építkezések alkalmával a WC kialakításakor az öblítő tartályt ma már inkább a falsík mögött, elrejtve szokás elhelyezni. Különösebb átépítési munkálatok nélkül egyszerűen és gyorsan beépíthető. Az öblítő tartály csatlakoztatható a meglévő víz- és szennyvíz csatlakozásokhoz.

Falba építhető WC tartály

Jelentősebb átalakítást igényel a falba építhető tartályok beépítése. A tartályok hangszigetelt műanyagból készülnek, ürítésük kivétel nélkül kétfunkciós, amit a falsíkon lévő, osztott nyomólapokkal lehet kiválasztani, és működtetni.

Monoblokkos WC tartályok

Közvetlenül a WC csészére ültetve, azzal együtt képeznek egy komplett egységet. Általában kerámiák, de nem mindenkor a készlet tartozékai. Kétfunkciós öblítő rendszerűek, csendes működésűek, és esztétikus egységet alkotnak.

Meghibásodás, javítás

A WC tartályok meghibásodása leggyakrabban a víz csordogálásával jelentkezik. Időnkénti javítással és a főegységek tisztításával megelőzhető. A szakaszoló csapot minden javításnál el kell zárni. A szivárgást a töltő- vagy öblítő szelep hibája okozhatja. Vízkőlerakódás a mozgó alkatrészeknél, vezetőcsapoknál okozhat mozgászavarokat. Ha a szelep nem zár le teljesen, egy hosszabb, tömény ecet- vagy citromsavas áztatás után a vízkő eltávolításával a szivárgás megszüntethető. A záró gumitömítést is érdemes megnézni, mert ha kopott, hasadt, akkor cserélni szükséges. Ha az alkatrészek már nagyon elvízkövesedtek, érdemes cserélni az egész szerkezetet. Ilyenkor azonban a meghibásodott alkatrészt nem árt magunkkal vinni mintának, ugyanis a különböző gyártók különböző termékei nem mindig építhetők össze.

A javítások alkalmával nem árt magát a tartályt is alaposan átmosni, mert az aljára a vezetékes vízzel együtt elég sok üledék rakódhatott le, ami a tömítés alá kerülve újabb szivárgást okozhat.

Mikor kell a wc tartályt cserélni

Ha a WC tartály már nagyon ódivatú, elöregedett, érdemes megfontolnunk a cserét. Figyelembe kell vennünk cserekor a WC tartály szerelési magasságát és a kiömlő nyílásnak a faltól mért távolságát. Magas és középmagas szerelésű modelleket választhatunk a hazai gyártású Dömötör WC tartályok közül. Egyszerű szerkezeti kialakításánál fogva a javítása nem igényel különösebb szakértelmet, alkatrészek pedig mindig kaphatók.

Íme, pár jó minőségű WC tartály: Dömötör, Laguna, Geberit. Válasszunk olyat, amely víztakarékos, vagy stop gombos. Az üzletekben pedig vásárláskor érdeklődjük meg, melyikhez tartanak alkatrészt.