Mindennek és mindenkinek lehet weboldala

Mindennek és mindenkinek lehet weboldala

Napjainkban az internet a legfőbb tájékozódási forrásunk. Bármi is érdekel bennünket, vagy néhány szavas keresésünkre pillanatok alatt többezer találatot kaphatunk a Google keresőjében és máris jól informáltak lehetünk a releváns találatokat olvasva.

Miért jó, ha van saját weboldalunk?

Ha van egy vállalkozásunk, mindenképpen készítsünk, vagy készíttessünk saját weboldalt számára. Így a termékeink vagy szolgáltatásaink iránt érdeklődő potenciális vásárlók könnyedén informálódhatnak kínálatunkról, anélkül, hogy telefonokat kelljen felvennünk vagy emaileket megválaszolnunk. Igaz, a saját weboldalunk első feltöltése biztosan elviszi némi időnket, de később ez az idő bőségesen megtérül azáltal, hogy nem egyesével kell elmondjuk mindenkinek ugyanazokat a termékismertetéseket, vagy megválaszolnunk a gyakran ismételt kérdéseket.

Arra is lehetőséget adunk ezzel, hogy vásárlóink munkaidőn kívül is böngészhessék kínálatunkat és még ha nem is webshopot üzemeltetünk, lehetséges hogy egy késő este olvasott cikkünk fog ahhoz vezetni, hogy a megrendelő online ajánlatot kérjen, vagy másnap reggel, munkaidőben megcsörgesse telefonunkat és így kérjen ajánlatot tőlünk. Az is lehet, hogy csak könyvjelzőzi oldalunkat, és egy későbbi időpontban tér vissza, vagy akár csak magáról a márkáról tájékozódik, referenciákat nézeget.

Mire jó a weblap, ha nincs vállalkozásunk?

Ma már nem csak cégek, de magánszemélyek is gyakran rendelkeznek saját honlappal. Gyakori példa erre, amikor valaki blogot ír. Ez lehet valamely népszerű blogmotort üzemeltető cég aloldalán is, de mivel nem kerül hatalmas összegbe egy saját domain bejegyeztetése sem, akár a saját magunk által kiválasztott domainen is blogolhatunk. Gyakoriak az ún. életmód blogok, amikor valaki a hobbijáról vagy akár csak naplószerűen a mindennapjairól ír.

Ha szakmánkban sikeresnek számítunk, egyfajta szakértőnek, akkor készíthetünk ún. szakértői blogot is. Itt megoszthatjuk az általunk olvasott, konferenciákon hallott szakmai információkat (szigorúan forrásmegjelöléssel), illetve saját ötleteinket, eredményeinket, tanácsainkat is közzétehetjük. Még az is lehet, hogy népszerű blogunk miatt keres meg egy-egy fejvadász és ajánl még jobb állást számunkra.

Álláskeresési céllal is sokan készítenek egyébként személyes weboldalt. Főleg a különböző művészeti ágakban tevékenykedők, kreatívok esetében gyakori az ún. portfolió honlap, ahol bemutatják korábbi munkáikat, szakmai eredményeiket. Aktív álláskeresési fázisban egyfajta önéletrajzként működtetik oldalukat, mely így lényegesen több információt ad róluk, mintha csak egy A4-es dokumentumot nyújtanának be önéletrajzként. Így nem jelent problémát a nagyméretű fájlok, dokumentációk becsatolása, nem telik meg a HR-es postafiókja egy-egy jelentkező anyagától.

Hogyan készítsünk weblapot?

Attól függ, mi a célunk vele. Ha csak hobbi célból készítjük, akkor legegyszerűbb, ha kiválasztunk egy ingyenesen elérhető blogmotort, ahol általában rengeteg segítséget kapunk az első lépések elvégzéséhez, és többféle előre elkészített sablon alapján állíthatjuk össze honlapunkat.

Ha komolyabb tervünk van honlapunkkal, célszerű az elkészítését is komolyabban venni, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy hatalmas összegeket kell kiadnunk megalkotására. Ilyenkor már célszerű professzionális segítséget is igénybevenni, így lesz valóban profi és bizalomgerjesztő weboldalunk.