VR Böngészés

VR Böngészés

A virtuális valósággal kapcsolatosa technológiák fejlődése elképesztő ütemmel zajlik a szemeink előtt. A legújabb kísérleti fejlesztések egyike az internetezés élményét hozza egy magasabb szintre.

Habár még messze vagyunk attól, hogy a klasszikus platformokat fel tudja váltani ez az újfajta technológia, de mindenképpen egy drasztikus lépés lehet a webes böngészés felhasználó élményének feljavításában.

Új lehetőségek

A megváltozott technológiai viszonyok indokolttá teszik, hogy egy új utakat keressünk az online felületekhez való hozzáférésre. Bár a Virtuális Valóság technológiájának eszközei még messze vannak a tökéletestől, ez a technika még gyerekcipőben jár, de azt elmondhatjuk, hogy egyre kényelmesebb és felhasználó-barátabb módszereket fejlesztenek hozzájuk.

Már ma is lehetőség van a VR webes böngészésre, de semmiképpen nem könnyű ez az átlag felhasználó számára. Vannak már bizonyos részleges, ám aligha teljes böngésző-támogatások, mint a Firefox Nightly Build vagy a Chromium.

Alkalmazások

Mindenestre a teljes VR élményhez szükség van még egy plusz alkalmazásra. Két ilyet lehet teljes biztonsággal megnevezni jelenleg, ezek a Steammel is integrálható BigScreen és a Virtual Desktop. Mindkettő a Tükrözés alapelvére épül, nevezetesen, lehetővé teszik, hogy a klasszikus web-böngészést egy állítható virtuális panelen hajtsa végre a felhasználó a virtuális térben. Hasonlóan működnek a VPS-ek, a virtuális magánszerverek, amelyeket igazán kedvező áron kínál a Doclernet.

Sajnos a web nem a VR-re van kitalálva, egyelőre még nincs billentyűzetünk a virtuális térben, a kis betűk nehezen olvashatók és sokak számára szokatlanul vagy furcsán fest a kifeszített „vászon felület” a fent említett alkalmazásoknál, mivel a webes tartalmak majd 100%-a 2D-s felületre van kifejlesztve.

A webes felületek fejlesztési szintje jelen esetben még ott tart, hogy a legjobb módszereket próbálják kidolgozni azon esetekre, hogy a tartalmak mind kisméretű telefonon, monitoron és nagyméretű tv-ken egyaránt megfelelő minőségben lehessen megjeleníteni.

Ezzel párhuzamosan viszont már folynak a VR élmények és megoldások fejlesztései is. Az olyan kezdeményezések, mint a WebVR talán egy használható alternatívát mutat a jövőbeni fejlesztések irányára. Itt egy belső virtuális térben az információ körülveszi a felhasználót és akár egy 360 fokos körben válogathat közülük.