Weboldalak, avagy a virtuális világ házikói

Weboldalak, avagy a virtuális világ házikói

Ha elgondolkodtunk már a napkitörésekről szóló hírek hallatán arról, hogy ténylegesen ez milyen módon is befolyásolhatja a megszokott kis életünket, akkor legelőször is óhatatlanul a minket körülvevő elektronikus rendszerek legismertebb és legelterjedtebb formájának a hiánya hathat rá ijesztően. Hiszen a mai kor emberként, ha valamit nem tudunk, nem értünk, nem emlékszünk rá, azonnal a gép elé ülünk, és amit keresünk, gyorsan bepötyögjük az internet keresőjébe. Arról már írtunk, hogy miért hasznos egy céges honlap, most nézzük meg, hogy milyen legyen az a céges weboldal.

Az internet a weboldalak gyűjteménye

A rutinos keresőprogramok meg sem várják, amíg a keresett szó leírásának a végére érünk, számos megoldási javaslattal állnak elő már menet közben is. Sőt, ha a helyesírásunkban kivetnivalót találnak, udvariasan figyelmeztetnek, és a keresési eredményeket már a hibátlan verzióra nézve hozzák fel nekünk.

Az internet tehát életünk meghatározó tudásbázisa lett. Egy esetleges napkitörés, vagy más néven tűzvihar, ami olyan erős elektromos hullámokat keltene, hogy azzal zavart okozzon az elektronikus berendezésekben, valóban középkori szintre süllyesztené vissza a Föld lakóit, hiszen az olyannyira megszokott „kapcsolódási piacunk”, ez az elektronikus agóra, hirtelen nyom nélkül odaveszne.

Azonban az internet nem pusztán az ismereteink bővítésének egyik legkényelmesebb formája, hiszen a keresést számtalan esetben valamilyen már tudott, előre meghatározott cél érdekében végezzük, konkrét személy, szolgáltatás, cég felkutatása érdekében keresünk. Tehát a cégeknek a neten létezni egyet jelent élni a fellelhetőséggel. Ezen létezés azonban csak meghatározott virtuális formában és módon lehetséges, aminek az elkészítéséhez szintén specialistát illik keresni.

Egy weboldal vizuális élményt is nyújthat

Mert ha az internet világát földi világunkhoz hasonlítjuk, akkor míg tárgyiasult környezetünkben földrészek és országok, népek és nyelvek, utcák és házak léteznek, addig az interneten tárhely, domain, webhely, és weboldal a meghatározó ismérvek.

A weboldalak a végső célpontok, az utcában keresett házszám. A weboldal intrója, a megjelenő színek, hátterek, a menürendszere, annak mind egyben minősítő pontjai is. Mert a ránézésre is igényes weboldal eredménnyel kecsegtet, és sokkal szívesebben időzünk el annak a szolgáltatónak a honlapján, ami érthető a számunkra, semmint amelyiken hosszú bolyongás után is csak nehezen igazodunk el.

A céges weboldal legyen profi

Éppen ezért az interneten maguknak szót kérő társaságok, jogi személyek mindenképpen igyekeznek honlapot nyittatni, amihez weblap szerkesztő segítségét is igénybe veszik. A céges weboldalak általában nem elégszenek meg olcsó weblapokkal és ingyen tárhellyel, hanem olyan weblap szerkesztőt keresnek, aki a honlap készítése során egyben reklámot is tud alkotni a rájuk kereső potenciális vevőkörnek.

Az interneten a weboldalak között nagy számban találhatunk webáruházakat, amikben egy-egy órát eltekeregni egy meleg tea, fűtött szoba, kényelmes szék társaságában sokkal kevésbé fárasztó, mint mondjuk a nagy shopping centerek boltjaiban talpalva, egy-egy szezonális leértékelés során.

A webáruház készítése igazi kihívást jelenthet a weblap szerkesztőknek, hogy megfelelően ötvözze a gyors, a részletes, de ugyanakkor a könnyen kezelhető és szemléletes felület minden sajátosságát. Hiszen a kívánt tárgyra keresők a webáruházak honlapjain keresztül kiszemeltjüket nem tudjuk megtapintani, kézbe venni, megforgatni, tehát a weboldal szerkesztőjének kreativitásán múlik, hogy elég meggyőző módon tudja-e számukra az eladásra kívánt portékát úgy bemutatni, hogy az valóban kelendő is legyen.

A XXI. század megkettőződni látszik, hisz a valóságos utat szegélyező járdákon kívül, amiket dolgunkra sietve koptat a cipőnk talpa, létezik a weblapok világa is, amik virtuális ösvényein szörfölni megközelítően már-már ugyanakkora jelentőséggel bír.